Leidende toezichthouder

Heeft uw organisatie vestigingen in meerdere EU-lidstaten? Dan krijgt u straks in principe nog maar met één privacytoezichthouder te maken, de zogeheten leidende toezichthouder. Hoe kunt u gebruikmaken van deze onestopshop-regeling?
Bron: Autoriteit Persoonsgegevens

Leidende toezichthouder

 

De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) gaat uit van de zogeheten onestopshop-regel. Onestopshop houdt in dat organisaties die zogeheten grensoverschrijdende gegevensverwerkingen uitvoeren, nog maar met één privacytoezichthouder zaken hoeven te doen. Dit wordt de ‘leidende toezichthouder’ genoemd (lead supervisory authority).

 

Grensoverschrijdend

Onder grensoverschrijdende gegevensverwerkingen wordt verstaan dat een organisatie gegevens verwerkt in verschillende EU-lidstaten óf dat de verwerkingen in meerdere lidstaten impact hebben.

 

Leidende toezichthouder

De leidende toezichthouder is als eerste verantwoordelijk voor het toezicht op organisaties met grensoverschrijdende gegevensverwerkingen.

 

De hoofdregel is dat de toezichthouder van de EU-lidstaat waar de hoofdvestiging van een organisatie is gevestigd, de leidende toezichthouder is.

 

Samenwerking

De leidende toezichthouder stemt zijn optreden af met privacytoezichthouders in de andere EU-landen waar de gegevensverwerking impact heeft. De leidende toezichthouder coördineert de activiteiten, betrekt de andere toezichthouders bij de zaak en legt conceptbeslissingen aan hen voor.

 

Guidelines leidende toezichthouder

De Europese privacytoezichthouders hebben in april 2017 de (definitieve) Guidelines for identifying a controller or processor’s lead supervisory authority gepubliceerd. Deze guidelines geven uitleg over het bepalen van de leidende toezichthouder en over de toepassing van de onestopshop-regel.

 

Er is ook een officiële Nederlandse vertaling van de guidelines leidende toezichthouder beschikbaar.

Contact

Adres : Balie 7

4301 GZ Zierikzee

 

Telefoon : +31 (0)85 - 273 32 45

Email : info@regiopoortwachters.nl

K.v.K. : 22059455

BTWnr. : 8155.66.414

STUUR EEN BERICHT

Copyright EVI Groep 2022

 • Home

  Over ons

  Dienstverlening

  Ziektewet

  Nieuws

  FAQ HR Portaal

  Contact